Vianočné stromčeky z plantáže v Levoči si našli cestu aj za hranice Slovenska

13.12.2005 Levoča

Levoča 12. decembra (TASR) - Vianočné stromčeky umelo pestované na plantáži v Levoči si už našli cestu nielen do slovenských domácností, ale krášlili Vianoce...
Levoča 12. decembra (TASR) - Vianočné stromčeky umelo pestované na plantáži v Levoči si už našli cestu nielen do slovenských domácností, ale krášlili Vianoce aj v susednom Česku, Maďarsku či Poľsku.

S pestovaním začal majiteľ plantáže Jozef Gaduš v roku 1991 na ploche 3,7 hektára, ktoré postupne rozširoval na súčasných 7 ha. V rozhovore pre TASR priznal, že začínal bez skúsenosti, vlastne \"naslepo\", keďže na Slovensku sa dovtedy vianočné stromčeky nepestovali.
Tohto roku začal s predajom 10. decembra. \"Z vlastnej produkcie mám jedľu bielu, smrek pichľavý - zelený i strieborný a borovicu čiernu vo veľkostiach od jedného do štyroch metrov, \" priblížil sortiment Gaduš. Spresnil, že najvyššie stromčeky sú určené pre kostoly, reštaurácie či hotely.
Vďaka známym z Nórska môže recipročne obohatiť ponuku aj o exkluzívnu normanskú jedľu, ktorej semeno pochádza z Kaukazu. Vyberajú si ju skôr solventní klienti, ale pekné jedličky či borovice z ojedinelej plantáže sú cenovo dostupné aj šetrnejším. \"Cena závisí od výšky. Meter vyjde zhruba na 200 korún. Týka sa to pekných stromčekov. Redšie ponúkame po 150 Sk, ale máme stromčeky aj pre menej solventných za 30 či 50 Sk. Pravdaže, nie sú už také pekné, ale stále je to živý vianočný stromček, \" konštatoval Gaduš.
Na otázku, kam až sa vianočné stromčeky z Levoče dostali, odpovedal: \"Myslím, že na Slovensku niet kúta, kde by môj stromček nebol. Zastavujú sa tu motoristi z Čiech a prišli aj Maďari. Brali si borovicu, keďže u nich je vraj problém s borovicou. Stromčeky som posielal do Krakova. Päť ich naložili na strechu osobného auta. Neviem, ako s nimi išli... \"
 

Vyberte región